27 decembrie 2009

Avatar, povestea fara sfarsit a omului civilizat

Avatar movie image (3)
Am fost si am vazut “Avatar”, la Imax, dar nu asta e important. E un film atat de frumos, incat nu conteaza unde il vezi. Pentru ca are poveste…! Am plans de emotie si nu sunt specia aceea lacrimogena care uda usor coada pisicii in fata celuloidului. E un film care starneste emotie autentica. Si nu sunt nici din specia ipocrita care defileaza in cercul de prieteni cu devize desantate despre umanitate, ecologism, principii imuabile… si nici nu vad energii izvorand din pamant si nici aure in jurul capetelor concetatenilor mei. Spun asta pentru ca, la Avatar m-am gandit “in every fucking moment” ce specie nemernica suntem. Avatar spune despre noi vechea poveste in care cel mai “civilizat” (in speta ala cu arma mai performanta) vrea ceva de la ala mai putin tehnologizat. Lumea de pe Pandora nu difera de lumea de pe Pamant. Pandorienii nu sunt altfel decat incasii, aztecii, maiasii, indienii cu piei rosii, polinezienii, eschimosii s.a. E o lume care traieste prin natura si nu o contempla doar, dupa ce a distrus-o. Cum spuneam, povestea nu e noua, e povestea noastra, a oamenilor “civilizati”. O poveste care sta in picioare chiar si in privinta Eroului salvator care este un “periferic” (dupa cum spune un domn drag mie, Neagu Djuvara).
Avatar este filmul in care mesajul este atat de evident, incat trebuie sa fii retardat ca sa nu te puna pe ganduri. Si mesajul este ambalat intr-o poveste atat de bine cunoscuta, incat nu se poate sa nu o recunosti. Trebuie sa vedeti Avatar cu ochii omului civilizat, ca sa simtiti imensa vina si responsabilitate. Cand traiesti intr-o jungla de asfalt, jungla reala ori isi pierde sensul, ori este ceva pentru care merita sa si mori. Cam asta am inteles eu din filmul asta! Un film perfect pentru ochii, dar si pentru sufletul… nostru?!
Vizionare placuta!

16 comentarii:

  1. Recunosc ca filmul e foarte bine realizat, dar sa trecem peste sminteala 3D si sa ne referim doar la mesaj... sau ma rog, la cel care m-a "izbit" cel mai tare: tema autodistrugerii umane, oamenii care fac praf totul in jur, distrugand originile, tot ce este natural, etc.

    Sunt sigur ca regizorul filmului a imprimat intentionat filmului un profund mesaj ecologist, suficient de puternic incat sa faca orice halca de grasime sa mai lase masina acasa si sa foloseasca transportul in comun, sa stinga tv-ul cand nu se uita la el, ba chiar sa nu mai arunce doza de aluminiu in containerul pentru hartii... dar povestea filmului nu se termina bine, deoarece oamenii, invinsi de natura, tot nu s-au impacat cu ea.

    Ba mai mult, revenim in realitatea de zi cu zi, filmul induce ideea ca problemele poluarii se vor rezolva de la sine (intr-o zi o sa vina peste noi o hoarda de.... nu stiu, capre (?!), or sa ne calce in picioare si or sa ne bage mintile in cap.

    Un final inspirat al filmului ar fi obtinerea pacii intre cele doua parti... hai fie si cu putina bataie, dar nu anihilarea reciproca din final. Ba mai mult, un final in care oamenii sa inteleaga ca trebuie sa acorde tot respectul de care sunt capabili altor sisteme biologice, mai mult sau mai putin naturale sau nealterate.

    Astfel, pentru mine, acest film nu este decat o alta creatie sf - fantasy cu o poveste mai atent studiata (insuficient insa), in care gloantele suiera mai bine si cam atata tot... aaaa, uitasem de jocul Avatar, lol, cata macelul... in scopuri ecologiste, fireste.

    Exagerez?

    RăspundețiȘtergere
  2. O halca de grasime28 decembrie 2009 la 15:14

    Nu, nu exagerezi. Ma bucur ca am descifrat cam acelasi mesaj din filmul cu pricina. Ma astept sa devii un "verde", cat de curand. Oricum, in tarile "civilizate" se tot vorbeste de dictatura "verzilor" si de faptul ca atitudinea lor este exagerata... Se pare ca fara "exagerari" nu se intampla nimic.

    RăspundețiȘtergere
  3. Diaspora Imbecilus29 decembrie 2009 la 11:02

    Valeu, si comunist si ecologist... asta o sa faca furaje din noi si o sa ne depoziteze in domuri geodezice :))))). O sa ma duc sa vad si eu filmul.

    RăspundețiȘtergere
  4. O halca de grasime30 decembrie 2009 la 13:36

    Diaspora Imbecilus,
    Cata dreptate ai! Eu o sa imi rezerv un locsor mai spre varful domului, sa prinz si io o vedere la stele. Sa iti tiu si tie unu'? Desi, cred ca o sa ne ingroape adanc, adanc...

    RăspundețiȘtergere
  5. lol mah... si inca nu sunteti suficient de sumbrii :D

    RăspundețiȘtergere
  6. O halca de grasime31 decembrie 2009 la 00:27

    mai, geodezicule, n-o sa fim niciodata suficient de sumbrii, pe cat de adanc ti-ai dori tu sa ne ingropi... auzi, da' circurile alea ale foamei, devenite azi mall-uri... nu tot niste domuri sunt?:))

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce chestie, toata lumea cu care am discutat stie ce e ala un dom, dar putini reusesc sa faca diferenta intre un dom oarecare obtinut din elemente curbe, idividualizate pentru structura respectiva, si un dom geodezic care poate fi obtinut numai din elemente rectilinii, asezate intr-o configuratie speciala. Da, si alea tot niste domuri sunt, dar pe tine te intereseaza scopul lor, pe mine modul in care sunt obtinute... despre ce vorbeam? Acum poti sa-ti dai seama ca este o structura speciala, acum 20 de ani erau circuri ale foamei, acum sunt mall-uri (tot un fel de circuri ale foamei cu tembelizare 3D)... maine uriase camere de gazare, posibilitatile sunt nelimitate, nu-i asa :))

    RăspundețiȘtergere
  8. O halca de grasime31 decembrie 2009 la 14:44

    Mai, nu numai ca manifesti tendinte periculoase de stanga, dar mai esti si fascist, de unde se vede treaba ca extremismele se intalnesc intotdeauna in spatele domului (a se citi spectru) politic... Deci, dupa tine, ar trebui sa construim un dom urias, in care sa fim toti egali, fericiti si ecologisti. Si, bineinteles, toti cei care vor altceva vor fi gazati, mama lor de capitalisti nemernici!:))) Ceva e putred in aici... Traiasca domul geodezic, simbol al egalitarismului fascist-leninist si ecologist.
    Traiasca lupta intre popoare!

    RăspundețiȘtergere
  9. Gandeste-te un pic, daca ai lua cate putin din fiecare: meticulozitatea si rigoarea fascista, propaganda si angajamentul comunist, perseverenta si longevitatea castrista, totul pentru o planeta mai verde, oau... si ai putea sa iti aduci si tu contributia: te-am putea amesteca cu rahat si folosi ca ingrasamant in programul de reimpadurire! La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  10. Diaspora Imbecilus nu a avut o idee rea... ghici cine o sa fie putred in final :))

    RăspundețiȘtergere
  11. O halca de grasime2 ianuarie 2010 la 16:54

    Lungu Laurentiu, ca atfel cum sa iti zic, chiar ma intrebam cat o sa mai dureze pana o sa versi o magarie! Asa e cand te baga cineva in seama... chiar ma intrebam cand o sa versi o magarie. Multumesc pentru perspectiva participarii la reimpadurire! Si tie la multi ani si, daca nu mai multa minte, ceva mai multa masura. In toate!

    RăspundețiȘtergere
  12. Singura conditie pentru ca raul sa triumfe este ca oamenii buni sa nu faca nimic, nu-i asa? Tot ce poti sa-mi spui unui tembel extremist e ca e magar? :)) Lol, ma asteptam la mai multa combativitate... din niste "verzi" lesinati nici ingrasaminte nu poti face, cred ca o sa va ia Gaia :))

    RăspundețiȘtergere
  13. O halca de grasime2 ianuarie 2010 la 23:57

    Mai, incearca tu numa' sa fii extremist si in fapte, adica sa
    "behave like one"... sa vezi cum pielea de magar ajunge instant pe batz. Nu cred ca vrei sa ai parte de "combativitatea" unor oameni buni. In ceea ce o priveste pe Gaia, ea e mama noastra a tuturor. Chiar si a extremistilor:))

    RăspundețiȘtergere
  14. Bine atunci, permite-mi sa fiu speriat de posibilul urlet supraponderal de lupta al oamenilor buni si sa ma retrag din discutie. Sa nu va incordati prea tare, sunt vremuri grele si nu ne permitem gaze de sera suplimentare :) nici sa crape inima in vreunul.

    RăspundețiȘtergere
  15. Diaspora Imbecilus4 ianuarie 2010 la 13:13

    :))))), io ce dreaq sa mai spun :)))))) superb, micutzu are stofa de tortionar!!! asta mai lipsea, un holocaust ecologic... am vazut filmul mah, district 9 a fost mai marfa, pieile albastre n-ar fi castigat niciodata... unde ai gasit mah jocul, il vreau si eu

    RăspundețiȘtergere
  16. O halca de grasime5 ianuarie 2010 la 01:24

    Diaspora,
    sa speram ca nu are stofa de tortionar:) desi ar merita sa cunoasca unul! i-ar mai iesi din cap ideile astea:)

    RăspundețiȘtergere