6 mai 2010

Mie imi place Lilith!

Lilith_by_GENZOMAN

 

Una dintre marile nedreptatite ale ordinii patriarhale este Lilith. La origine, ea este fiica zeitei Mehitabel (zeita a bucuriei, nota bene) si, pe masura ce timpul a trecut si culturile s-au succedat, si figura ei s-a transformat din ce in ce. Nu in bine, insa… Cu cat valorile patriarhale au devenit mai dominante, cu atat Lilith ne-a fost infatisata mai diabolica.
La vechii Sumerieni (nu stiu de ce se foloseste expresia asta, ca sumerieni noi nu exista, probabil pentru a sublinia ca istoria incepe la Sumer, desi eu si de asta ma indoiesc) Lilith trecea drept “mana stanga” a Marii Zeite Inanna. Se pare ca “mana” o ajuta pe Zeita sa aduca oamenii in temple, sa I se inchine si nu o facea cu mijloace prea… ortodoxe. Se spune ca ii seducea, dar era pentru un scop nobil, nu? In politeism concurenta intre diferitele zeitati era acerba, resursele limitate, iar prostitutia sacra oferea templului un atu destul de puternic in fata “enoriasilor”. Ideea e ca de aici I s-a tras lu Lilith faima de seducatoare si prostituata. Si ca o completare, mana stanga a tantrismului care atinge mantuirea pe calea amorului extatic trasfigurator tot in templul Inanna isi are sursa.

Popoarele semite din Mesopotamia au asemuit-o cu Lil, o zeita sumeriana a vanturilor si furtunilor distrugatoare. Cand morala semita (ebraica) a devenit dominanta in Orientul Apropiat, ea a fost “contopita” cu Lamashtu, un demon de sex feminin, cunoscuta in Siria drept ucigasa collier_lilithde copii. Asa ca, in Talmud, a devenit un demon cu aripi, in Zohar e un vampir periculos (Succubus, care in evul mediu genera polutiile nocturne la barbate, evident:D), iar Biblie, mama a mii de Inccubus si a mii de bufnite noctambule.

Alte legende o arata fiind prima sotie a lui Adam, facuta de Dumnezeu in conditii… similare si egale, da? Povestea cu coasta a venit mai tarziu, cand Lilith, care era o ” fecioara” libera si independenta, nu s-a lasat dominata sexual de Adam. Nu prea stiu ce insemna aceasta dominatie, dar cred ca era vorba de faptul ca nu prea statea cand voia Adam. Si Dumnezeu, barbat si el, deh, a pedepsit-o si a izgonit-o sau, dupa alte legende, a facut-o praf si pulbere. Cert este ca a inlocuit-o cu obedienta Eva, care, cuminte… cuminte, dar pana la urma… stit ce a facut.

Se spune că Lilith este un doar unul din cele douăzeci de nume prin care prima femeie a fost cunoscuta şi fiecare nume ar trebui să conţină un "secret al misticii sexuale". Aceste “secrete ", cel mai probabil, reprezintă învăţăturile erotice şi tehnicile sexuale cu se initiau si invatau adoratorii în templele Zeitelor Inanna, Ishtar si Astarte - învăţături şi practici care a ameninţat noii lideri patriarhali şi încercările lor de a transforma femeia într-o intr-o fiinta dependentă, monogama, slujitoare supusa in gospodarie si obiect sexual. Regina Sheeba din Cabala, Zohar si alte legende arabice este identica cu zeita Lilith din Orientul Apropiat, care, de asemenea, este asociata cu concubina lui Abraham, Hagar Egipteanca, al carei fiu, Ismael a fost nascut pe piatra neagra a Ka’bah si a devenit stramosul popoarelor arabe (Sotia, Sarah, l-a nascut pe Isaac, care a devenit stramosul poporului evreu, de aici si expesia “son of a…”… u know!)) 730444675_4b67e55eb5
In misticismul Cabalei, Lilith este asociata cu pozitia lunara in Arborele Qliphotic (ce cuvant magic incepe cu cli..???), caruia I se mai spune si Arborele Stridiilor, care contine toate energiile negre si negative. Dar tot arborele asta mai este cunoscut si sub numele de Pomul cunoasterii. Are sens, nu? Sau poate n-are… dar povestea asta e tare frumoasa si mie imi place Lilith!

NB: Blondei mele preferate, cu simpatie...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu