22 decembrie 2009

Fiti optimisti! Au mai ramas doar… 50 de ani



Toata lumea vorbeste despre “blestemul” lui Brucan. Ce eroare! Cand toata lumea il injura pentru defeatism si pesimism, am citit intr-o carte, pe care nu o mai am din cauza multiplelor schimbari de domiciliu din anii ’90, urmatoarele: “pentru schimbarile de ordin economic, in speta trecerea la economia de piata a fostelor tari socialiste, este nevoie de o perioada de aproximativ 20 de ani, valorile democratiei si reforma integrala a statului va dura in jur de 50 de ani, iar schimbarea de mentalitate va lua o generatie, cam 70 de ani (… )e valabil pentru orice schimbare de regim, care se verifica in toata istoria moderna”. Am citit cuvintele astea cam prin ’91, daca imi aduc bine aminte, si mi s-au parut, inca de atunci, extrem de veridice, asa ca nu am avut cine stie ce orizonturi de asteptare. Nu exista revolutii, exista doar schimbari de regim si victime, apoi lupta pentru putere. E o legitate istorica, ea nu poate fi schimbata. Parerea mea e ca fiecare trebuie sa isi vada de treaba si de viata lui. Mai putina vorbarie, mai multa munca. Lasati presa sa “latre” ca de aia e cainele de paza al democratiei, dar nu o luati prea in serios. Sa incercam sa gandim sintetic!
Societatea de tip maniheist e pagubitoare. Rationamentul de tipul “cine nu e cu mine, e impotriva mea” e abuziv si anti-democratic.
Am promis sa nu mai scriu politica si o sa ma tin de cuvant, cel putin pana la prima remainere guvernamentala (care se va face pentru cativa PNL-isti si PSD-isti)… :D
In postul urmator voi scrie despre o paradigma sociologica draga mie. Aceea conform careia chiar si atunci cand membri unui grup sunt constienti de interesul comun pe care il au, fiecare, in parte, actioneaza impotriva acelui interes… 


Suna cunoscut, nu? :P

Un comentariu:

  1. singura idee buna din tot articolul asta e aceea in care spui ca ar trebui sa te tii de cuvant si sa nu mai scrii despre politica.
    brucan ma indoiesc ca era constinent de puterea si viteza de comunicare a internetului. in ziua de azi totul se face accelerat. reforma clasei politice? peste tot sunt politicieni corupti si incompetenti si insetati de putere. USA care are o democratie de 70 de ani x 3 plus ceva maruntis si tot e condusa de politicieni corupti(sau ma rog.. poate in afara de Obama), singura diferenta e ca acolo stiu sa faca avere ceva mai discret cu contractele guvernamentale si nu sunt prinsi asa usor, incat pare chiar curata. singurul motiv pentru care citesc acest blog este curizitatea in privinta patern-urilor de gandire ale celor care pleaca din tara .. observ inca unul interesant : tu pari a avea o dorinta subconstienta de a le merge rau celor pe care i-ai lasat in urma pentru un "trai mai bun". sau poate e o dorinta constienta dar asta te face pur si simplu rea... in suflet. iti doresc 50 de ani fericiti! numai bine! la multi ani!

    RăspundețiȘtergere